Четвер, 28.03.2024,

23:58 

Наша адреса:

Відділ освіти, культури, молоді та спорту
 Корюківської міської ради
Меню сайту
Освітні новини
Ви на сайті

Гість !


Вітаємо Вас гість. Будьласка зареєструйтесь, або зайдіть під своїм логіном!

.
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Звідки Ви?
Всього відповідей: 90
Статистика



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Хто сьогодні нас відвідав
Архів новин
Головна » 2013 » Березень » 19 » «Туберкульоз: міфи та факти»
17:45
«Туберкульоз: міфи та факти»
      Напередодні 24 березня – Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, спеціалісти та фахівці із соціальної роботи Корюківського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді провели з 4-18 березня 2013 року інформаційну акцію на тему «Туберкульоз: міфи та факти» для учнів шкіл району. 

Головна мета акції - проінформувати учнів про симптоми, шляхи передачі інфекції, лікування та профілактику хвороби. Надано статистичну інформацію про стан захворюваності у нашому місті та районі. У акції взяло участь 360 учнівської молоді, роздані листівки, буклети, пам’ятки щодо профілактики туберкульозу.

За даними лікаря фтизіатра Корюківської районної лікарні хворих на туберкульоз у районі станом на 1 січня 2013 року налічується 295 осіб і це лише ті, що перебувають на обліку, 26 хворих активної форми по району, які проходять курс лікування. За останній рік померло 5 хворих, які не хотіли лікуватися. Відповідно графіку обстежень раз у два роки села району відвідує пересувний флюорограф і тоді виявляється дуже багато хворих людей, які навіть не здогадувались про хворобу… За даними кабінету інфекційних захворювань у сільській місцевості найбільше хворих виявлено у Перелюбі, Шишківці, Прибині, а також є хворі у селах: Бреч, Козилівка, Білошицька Слобода, Рибинськ. Необхідно зазначити, що найбільше хворих – люди працездатного, середнього віку.

У Корюківській центральній районній лікарні можна отримати консультацію у досвідченого лікаря – фтизіатра. Щодо організацій, які працюють у сфері профілактики туберкульозу, надання допомоги інфікованим і хворим можна дізнатися у Корюківському районному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
Міфи та факти, що пов'язані з поширенням туберкульозу:


МІФ 1. На туберкульоз хворіють лише бідні або малозабезпечені люди.

Твердження, що багаті, благополучні, такі, що добре харчуються не хворіють на туберкульоз - міф. Паличка Коха не розрізняє соціального статусу і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих. Туберкульоз - захворювання, яке безпосередньо залежить від способу життя населення, якості харчування.


МІФ 2. Туберкульозом можна заразитися лише від хворої людини, яка виділяє паличку туберкульозу, при безпосередньому контакті з ним.

Так, дійсно, здорова людина, як правило, заражається від хворого і частіше повітряно-краплинним шляхом. Але заразитися можна і від хворої тварини (при догляді за твариною або при вживанні м'яса, молока, сметани, масла, сиру, кисломолочних продуктів).


МІФ 3. Люди, що перехворіли на туберкульоз, не захворіють знову.

Страх заразитися, який змушує цуратись людей, що хворіли на туберкульоз, але видужали, не має під собою вагомих підстав.Тож людям, що перехворіли на туберкульоз, слід особливо відповідально ставитись до свого здоров’я.


МІФ 4. Якщо в організм потрапила туберкульозна паличка, то людина обов'язково захворіє.

Не кожен, хто отримав паличку Коха, неодмінно захворіє. Зі 100 чоловік, заражених туберкульозною паличкою, захворіють лише 5. Решта спокійно будуть співіснувати з нею, їх імунна система протягом довгого часу зможе тримати збудника під контролем. Проте в разі ослаблення захисних сил організму збудник перестає дрімати, починає розмножуватися і викликає хворобу.


МІФ 5. Туберкульоз ушкоджує лише легені людини.

Дійсно найчастіше зустрічається туберкульоз легенів. Проте туберкульозна паличка вражає практично всі органи і тканини людини: очі, кістки, шкіру, сечостатеву систему, кишківник, головний мозок тощо.


МІФ 6. Я не можу навіть припустити, що у мене туберкульоз, адже я почуваю себе добре.

Дуже часто людям ніколи звертати увагу і замислюватися про причини втоми або просто нездужання, а коли настає різке погрішення стану, то, як правило, це вже глибока форма туберкульозу. Чим раніше Ви у себе виявите причини нездужання, тим більше шансів відновити здоров'я.


МІФ 7. Україна постраждала від аварії на Чорнобильській АЕС, а тому рентген - обстеження жителям України шкідливе, його потрібно проводити лише у виняткових випадках.

Променеве навантаження при флюорографічному обстеженні легень – мінімальне. Воно не створює шкідливого впливу на здоров’я людини. Оскільки початкові стадії туберкульозу не мають виражених клінічних проявів і виявити їх можна лише при своєчасному рентгенологічному обстеженні, кожному з нас необхідно хоча б раз на 2 роки, а ще краще щороку проводити флюорографічне обстеження легенів. Одне-два рентгенівських обстеження на рік абсолютно безпечні для здоров'я людини, навіть для тих, хто безпосередньо постраждав від аварії на ЧАЕС. Натомість користь від своєчасного виявлення захворювання – незмірно більша.


МІФ 8. «Соціальні» хвороби можна перемогти державним коштом

Держава справді фінансує програми боротьби з туберкульозом хоча цих коштів недостатньо.

Хочеться сподіватися, що за допомогою подібних заходів люди будуть берегти власне здоров'я та поважати право інших людей бути здоровими. Проінформованість щодо туберкульозу може зменшити ризик захворювання. Адже недарма кажуть проінформований – значить озброєний.

І не забувайте: ніхто не застрахований від туберкульозу, тому не варто легковажити своїм здоров’ям


Підготував Корюківський РЦСССДМ
Категорія: Району | Переглядів: 1279 | Додав: dvovuk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
.

ПОДІЇ ТИЖНЯ
[23.09.2020][Району]
Офіційний вебсайт та логотип Державної служби якості освіти України (0)
[27.04.2020][Району]
Про прийом учнів до перших класів ЗЗСО у 2020-2021 н.р. (0)
[21.04.2020][Району]
Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 н.р. (0)
[21.04.2020][Району]
Потреба в підручниках для 7 класів ЗЗСО (0)
[21.04.2020][Району]
Потреба в підручниках для 3 класів ЗЗСО (0)

УСІ ПОДІЇ.

.

Погода
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту


Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

Корюківка Альянс3000


Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz